Chytrý špičkový marketing.
view counter

Sibiřský tygr

view counter

Představte si, že jste na ruském Dálném východě, je slunečný zimní den. Na jiskřivě bílém sněhu běží velká šelma a nad ní se vznáší helikoptéra. Vykloní se muž s puškou, tygr varovně zařve a vyskočí na strom. Ozve se výstřel. Helikoptéra přistává a několik mužů se opatrně blíží k šelmě. Pytláci? Ne. Jde o skupinu vědců, kteří uspali tygra narkotizační šipkou. Přijeli sem proto, aby studovali jedno z nejohroženějších zvířat na světě - sibiřského tygra. Dlužno dodat, že sibiřský tygr bývá také označován jako tygr ussurijský, někdy se mu také říká tygr amurský, protože se v současné době vyskytuje především v povodí řeky Amuru na ruském Dálném východě.


Velkolepá šelma

Sibiřští tygři se kdysi vyskytovali na rozlehlém území - od Koreje přes severní Čínu a Mongolsko až k jezeru Bajkal v Rusku. Dnes je jejich útočištěm vzdálený horský hřeben severně od Vladivostoku u Japonského moře. Tygři poznají jeden druhého podle pachu. Díky tomu samec dokáže v době rozmnožování najít samici. Sibiřský tygr má obvykle dvě nebo tři mláďata, která se rodí slepá a nemotorná. Zajímavé je, že tygří mláďata na rozdíl od kočky domácí nepředou, ale potichu vrčí. Pět až šest měsíců sají mateřské mléko, potom se začínají živit masem. Zpočátku doprovázejí na lovu svou matku, ale až ve věku 18 měsíců dokážou něco ulovit sami. Se svou matkou zůstávají dva roky, teprve potom si najdou své vlastní teritorium.

Ve volné přírodě dorůstají někteří tygři velkých rozměrů. Samci mohou vážit kolem 270 kilogramů a dosahují délky přes tři metry včetně ocasu. Na studenou zimu se spoustou sněhu jsou dobře vybaveni. Tělo mají pokryté hustou hrstí, která na mohutných tlapách vytváří jakési sněžnice. Sibiřští tygři mají oranžovou srst s tmavými pruhy, které se u jednotlivců liší. Podle pruhů je možné každého tygra poznat jako člověka podle otisků prstů. Díky barvě srsti a pruhům je nehybný tygr v lese téměř neviditelný. Na sněhu v otevřené krajině je však nepřehlédnutelný, neunikne pozornosti jediného tvora, který tygry loví - člověka.


Silně ohrožený druh

Sibiřský tygr loví velká zvířata, jako jsou jeleni, losi a divoká prasata. Ale kořistí v lesích východní Sibiře ubylo. Lesnatá oblast o rozloze 1 000 kilometrů čtverečních může uživit jen čtyři až pět tygrů. Pokud mají sibiřští tygři ve volné přírodě přežít, potřebují dostatečně velké území. Dlouhou dobu byly rozlehlé a nepřístupné sibiřské lesy pro tyto tygry ideálním prostředím k životu. Lidé, kteří představují pro tygry vážnou hrozbu, navštěvovali tuto oblast zřídka. V nedávné době však zahraniční dřevařské firmy začaly lesy ve velkém kácet. Jak mizí lesy, zmizí i jeleni, losi, divoká prasata a s nimi tygři. Ruská vláda se tomu snaží zabránit, a tak byly zřízeny velké rezervace - například Přírodní rezervace Sichote-Aliň. Ale když se tygři dostanou mimo hranice chráněných území, ohrožují je pytláci, kteří obchodují s exotickými suvenýry. Zuby, drápy, kosti, kůže - jak od dospělých tygrů, tak o od mláďat - se prodávají za velké peníze.


Úsilí o záchranu

Snaha o záchranu sibiřského tygra se zvyšuje. Významnou roli v tom hrají místní obyvatelé a počet tygrů se podařilo mírně zvýšit. Při sčítání v roce 2005 se zjistilo, že na Sibiři žije 430 až 540 tygrů. V zajetí se sibiřským tygrům daří poměrně dobře, bez problémů se rozmnožují. V zoologických zahradách po celém světě jich žije více než 500. Jistě vás napadne - proč některé z nich nevypustit do volné přírody? Vědci váhají a vysvětlují to takto: „Nemá příliš velký smysl vypouštět zvířata do volné přírody, pokud není možné zajistit jejich bezpečí.“
(kýr)