ict Pro - kurzy, školení, konzultace
view counter

Ze života v přírodě

view counter

Koaly žijí v Austrálii. Ve třicátých letech byla koala na pokraji vyhynutí. Miliony koal se vybíjely pro měkkou šedou srst. Aby přežila, vlády ji prohlásily za chráněnou. Koala má špatné jméno. Její vědecké jméno znamená „popelavě šedý vačnatý medvěd“. Ale koala není medvěd, je to vačnatec, savec, jehož samičky nosí mláďata ve vaku. Potrava pro miminko? Matky krmí mláďata vlastními výkaly, aby jim pomohly se zažíváním. Novorozeně váží jen půl kilogramu, a než se postaví na vlastní nohy, stráví ve vaku matky šest měsíců. Koaly jsou ospalci. Protože ukládají velmi málo tuku nebo žádný, prospí až šestnáct hodin denně. Tak si šetří energii.

Orel skalní je jedním z největších dravců na světě. Až do současnosti byl považován za škůdce a střílen. Od roku 1954 je chráněn, proto populace pomalu vzrůstá. Rozpětí jeho křídel je až 2,2 m. Orli skalní jsou monogamní, s jedním partnerem po celý život. Ale je znám i oslí „rozvod“ - dochází k němu, jestliže pár nemá několik let mladé. Nejsilnější mládě je krmeno jako první a je často jediné, které přežije. Zrak orla je pravděpodobně sedmkrát ostřejší než zrak průměrného člověka. V přírodě žije orel skalní třicet let, ale je znám jedinec, který se dožil věku 55 let.

Plejtvák obrovský je největším tvorem planety. Je to mírumilovný obr, který se živí hejny malých živočichů zvanými kril. V polovině 20. století byl skoro vyhuben kvůli svému tuku a oleji. Dnes už se nesmí lovit. Jedna chycená samice měřila 33,6 m, tj. víc než Boening 737. Mládě zkonzumuje každý den okolo 380 l mléka. Dospělý plejtvák jí hodně - denně okolo tří tun krilu. Ke komunikaci mu slouží nízkofrekvenční impulsy. Bylo zaznamenáno 180 decibelů, což je hlasitější než tryskový motor.
(ksa)